Bugün :    



2.10. Koruyucu Gaz Donanýmý

TIG kaynak yönteminde koruyucu gaz olarak sadece asal gazlar kullanýlmaktadýr, bu yöntemde koruyucu gaz içinde az miktarda dahi aktif bir gazýn varlýgýna müsaade edilemez, zira kaynak sýrasýnda kýzgýn durumda bulunan tungsten elektrod bu olaydan etkilenir. Koruyucu gaz basýnçlý tüplerden veya stasyoner bir büyük basýnçlý kaptan borular yardýmý ile dagýtýlarak kullaným alanýna sevkedilir. Ülkemizde TIG kaynagý için gerekli gaz basýnçlý tüplerden saglanýr, işletme içi merkezi gaz dagýtým şebekeleri henüz uygulama alaný bulamamýştýr.

Burada kullanýlan gaz tüpleri oksijen veya diger basýnçlý gaz tüpleri gibi çelikten imal edilmişlerdir. Ülkemizde asal gaz tüpü olarak da 40 litrelik ve 150 Atü'lük tüpler kullanýlmaktadýr, bunlar TS 1519 ve DIN 4664'te tanýmlanmýşlar ve gri renge boyanmýşlardýr. Bu tüpler içinde gaz basýnç altýnda bulundugu için bunlar basýnçlý kaplar sýnýfýna girerler ve oksi gaz kaynagýnda etraflýca açýklanmýş olan tüplerin bakýmý ve kullanýlmasý sýrasýnda dikkat edilmesi gerekli hususlara aynen uymak zorunludur.

Gelişmiş Batý Ülkelerinde tüp doldurmaya gönderilir iken içinde 1 Atü basýncýnda gaz kaldýgý zaman tüpün vanasý kapatýlýr ve bu halde doldurmaya gönderilir ve tüp ventili açýk tutulmadýgý için hava tüpe giremez ve doldurulan gaz daha saf olur; aksi halde tüpün içindeki hava emilmeden yapýlan doldurmalarda tüp hacmi kadar hava argona karýşmýş olur bu da % 0.75'lik bir safiyetsizlige karşý gelir. Bu kadar bir safiyetsizlik örnegin titanyumun kaynagýnda hemen kendini belli eder ve kaynak kalitesi bozulur.

Basýnç altýndaki gazýn basýncýný ve debisini ayarlayýp kaynak bölgesine sevkedebilmek için aynen oksijen tüplerine takýlana benzeyen bir basýnç ayar tertibatý tüpün üzerine takýlýr. Bu tertibatýn üzerindeki manometrelerden tüpe yakýn olaný tüpteki gaz basýncýný ikincisi ise litre/dakika olarak gaz debisini gösterir. Bazý hallerde gaz debisi flowmetre denilen bir konik cam tüp içinde hareketli bir bilya bulunan tertibat ile de yapýlýr.

Gaz tüplerine takýlan basýnç ayar ventilleri sadece belirli bir gaz içindir ve bunlar dizayn edildikleri gaz için kullanýlmalýdýr.

Kaynak sýrasýnda tüp başlangýçta bir kez vanasýndan açýlýr, gaz debi ayarý yapýlýr bundan sonra çalýşma sýrasýnda verilen aralarda, ark sönünce gaz akýmý da makinede bulunan selenoid ventil tarafýndan kesilir.

 


Designed By Ömer ÖZALP


Yeni Sanayi Bölgesi Zuhal Cad. 72 Sokak No : 6 Kayseri
Tel : (0352) 331 82 80  --  Fax : (0352) 331 99 67