Bugün :    



2.1. TIG Kaynak Donanýmý

Bir TIG kaynak donanýmý şu kýsýmlardan oluşur:

• Kaynak hamlacý diye de adlandýrýlan bir kaynak torcu.

• Kaynak akým ve kumanda şalter kablosunu, gaz hortumunu ve gerektiginde sogutma suyu giriş ve çýkýş hortumlarýný bir arada tutan metal spiral takviyeli, torç baglantý paketi.

• Kaynak akýmýnýn, gaz akýşýnýn ve gerektiginde sogutma suyunun devreye giriş ve çýkýşýný, arkýn tutuşmasýný ve alternatif akým ile çalýşma halinde arkýn sürekliligini saglayan devreleri de bünyesinde toplayan kumanda dolabý.

• Kaynak akým üreteci.

• Üzerinde basýnç düşürme ventili ve gaz debisi ölçme tertibatý bulunan koruyucu gaz tüpü.

TIG kaynak yönteminde bu temel donanýmlarýn yaný sýra gerek duyuldugunda veya sistemin, otomatik olarak çalýşmasý arzu edildiginde aşagýda belirtilmiş olan ek donanýmlarýn kullanýlmasýna gereksinim vardýr:

• Yüksek akým şiddetleri ile çalýşýldýgýnda, ýsýnan torcu sogutmak için sogutma suyu sirkülasyon sistemi.

• Özellikle doldurma işlerinde kullanýlmak üzere akýmýn kontrol ve ayarý için ayak pedalý.

• Otomatik kaynak uygulamalarýnda gerektiginde torca salýným hareketleri yaptýracak bir osilatör.

• Otomatik kaynak uygulamalarýnda kullanýlmak üzere tel besleme tertibatý.

• Otomatik kaynak uygulamalarý için torç veya iş parçasýný ilerletme tertibatý.

• Darbeli akým uygulamalarý için, kaynak akýmýný ayarlanmýş iki akým degeri arasýnda öngörülen frekansta degiştiren elektronik cihaz; bu cihaz genelde ayrý bir ünite olmayýp, kaynak akým üretecinin içine monte edilir.

TIG kaynak donanýmý, şekil 2.2'de görüldügü gibi uygun bir akým üreteci, koruyucu gaz tüpü, gaz basýnç ve debi ayar tertibatý, tungsten elektrodu taşýyan torç, akým kablolarý ve gaz hortumu ile genelde akým üreteci üzerine monte edilmiş bir kontrol panelinden oluşur; ayrýca yüksek akým şiddeti ile çalýşma halinde bir de torcu sogutmak için sogutma suyu devresi vardýr.

El kaynagý halinde torcun hareketi ve kaynak metali beslemesi kaynakçý tarafýndan yapýlýr; yarý otomatik yöntemde torç gene kaynakçý tarafýndan hareket ettirilir, burada tek fark kaynak ek metalini saglayan telin ark bölgesine otomatik olarak bir tertibat tarafýndan sokulmasý ve sürekli olarak sabit bir hýzla beslenmesidir. Yarý otomatik TIG yönteminin geniş bir uygulama alaný bulmamasýna karşýn otomatik TIG yöntemi olukça yaygýndýr.

Bu yöntemde, sisteme kaynakçýnýn müdahalesi söz konusu degildir, tüm işlem sistem tarafýndan gerçekleştirilmektedir. Yöntemin başarýlý olabilmesi için, baglantýnýn konumunun sistem tarafýndan erişilebilir olmasý ve ekonomiklik açýsýndan da çok sayýda ayný parçanýn kaynatýlmasý gereklidir.

Bu yöntemin ilk uygulamalarýnda elektrod pozitif kutba baglanarak kaynak yapýlmýş ve aşýrý ýsýnan elektrottan tungsten damlacýklarýnýn kaynak dikişine geçtigi görülmüş ve elektrod negatif kutba baglanarak bu engel ortadan kaldýrýlmýştýr; bu durumda paslanmaz çeliklerin kaynagýnda başarý saglanmasýna karşýn, alüminyum ve magnezyum gibi refrakter bir oksit tabakasý ile kaplý metallerin kaynagý problemi ile karşýlaşýlmýştýr. Alternatif akým arkýnýn sürekliligini saglayan, yüksek frekans üreten generatör ve devrelerin keşfi sonucu, alternatif akým yardýmý ile bu tür metal ve alaşýmlarýnýn çok kaliteli bir biçimde kaynagý gerçekleştirilmiştir.

 


Designed By Ömer ÖZALP


Yeni Sanayi Bölgesi Zuhal Cad. 72 Sokak No : 6 Kayseri
Tel : (0352) 331 82 80  --  Fax : (0352) 331 99 67